Takmičenje u vožnji dronova i marketing u turizmu

1252

U razvoju dronova, te načina upravljanja njima, sve je češća pojava takmičenja u upravljanju i vožnji bespilotnih letjelica. Osim takmičenja na unaprijed pripremljenim terenima sa preprakama, nova takmičenja se organizuju i  u prirodnom ambijentu.

Takmičenja u vožnji dronova postala su popularna, a jedno od najpoznatijih su “Dubai World Drone Prix” na kome su učestvovala 32 tima. Savladavanje prepreka, na sportskom stadionu, koje je pratilo nekoliko hiljada ljudi, je bilo vrlo zanimljivo i uzbudljivo. Nagradu od 250 000 dolara i prvo mjesto osvojio je petnaestogodišnjak iz Velike Britanije Luke Bannister.

Iako je veliki izazov, voziti brze dronove kroz prepreke namjenski napravljene za tu priliku, sve je češća pojava u takmičenju savladavanja terena i prirodnih i nenamjenskih prepreka.

Brzi dronovi se u ovim prilikama voze kroz gradove, prirodne terene itd. Voze se pomoću trodimenzionalnih vizira i upravljaju putem kamere. Čitav put se snima i kasnije emituje putem globalne mreže. Na takmičenje se uglavnom prijavljuje muški dio populacije. Zanimljivo je da svoje snage ravnopravno mogu da odmjere različite generacije. U tome nekoga posluži iskustvo, dok je negdje potrebna dobra koncentracija i motorika.

Međutim, ovo sportsko takmičenje i razonoda su od velike važnosti kada govorimo o digitalizaciji u oblasti turizma. Kako kaže njemački predsjednik organizacije Drone Champions League, Herbert Weirather, “Stazu koju snime dronovi u svom prolazu kasnije možemo posmatrati kao igricu. Uključene kamere snimaju terene kojima prolaze, tako da te snimke možemo da emitujemo. Zamislite kada snimite gradove i prolaze kroz njih super brzim dronovima. Do nekoliko godina unazad je to bio svijet mašte i vrlo teško bi se to izvodilo pomoću helikoptera itd. Danas je to stvarnost i dobar marketinški potez u oblasti turizma.”

Sada smo u stanju da snimke dronova koji prolaze kroz tjesnace, između zgrada, ulica, planinskih klanaca, riječnih korita, planinskih predjela, itd. zabilježimo i postavimo na globalnu mrežu. Slikaje je hiljadu riječi, a video napravljen na ovaj način je više nego maksimalno predstavljena turistička vrijednost.

Za ovakva takmičenja potrebno je napraviti rutu po kojoj bi se takmičenje izvodilo. Ta ruta treba da ima određene prepreke i težinu, kako bi takmičenje bilo što zanimljivije. Takođe treba da ima odobrenje i za let bespilotnih letilica.

Ovaj vid sporta bi mogli da napravimo na našim prostorima. Planinske rijeke, planine Jahorina, Trebević, Romanija te ostale planine i mnogobrojne prirodne pogodnosti opština Foče, Trnova, Višegrada su dobra baza za razvoj ovog vida sportskog takmičenja. Bitno je napomenuti da bi svi ti snimci koji bi se napravili tokom takmičenja bili od velike važnosti kada govorimo o marketinškom predstavljanju turističkih vrijednosti.