Jedna od vrsta umjetnosti – STRIP

1200

Strip je niz pričom povezanih prizora. Strip dolazi od američkog naziva Comic Strip što doslovno znači komična traka. Njegovo postojanje povezano je s pojavom masovnih medija. Iako u početku egzistira kao dodatna zabava za čitaoce novina ubrzo postaje nezavisni medij ili kako se voli reći “deveta umjetnost”.

Dok je priča kao takva do kraja 19.stoljeća bila vezana uz ili uz pisani slog (npr. dramu, priču, novelu, roman) ili uz živu riječ (pozorište), pojavom novina i pokretnih slika dobivamo dva potpuno nova medija: strip i film. Dok se obično na strip gleda kao na zabavu za djecu, dok filmove gledaju odrasli, i u stripu i u filmu se zapravo radi o istoj stvari, pričanje – priča treba biti ispričana čitaocu (gledaocu) putem slika, statičnih ili pomičnih. Sama forma stripa zahtijeva sažeto izražavanje, jer u nekoliko kadrova i s malo teksta treba ispričati cijelu priču, međutim to upravo potencira majstorstvo scenarista i crtača stripova, jer oni nemaju na raspolaganju dodatni vid izražavanja koji film ima – zvuk. Tako zapravo čitajući (dobre) stripove možemo uživati ne samo u likovno/grafički lijepom izražavanju nego i u savršeno odabranim rečenicama i kadrovima koje zapravo pretvaraju “običan” strip u remek-djela.

Danas smatramo da su svaka narativna likovna djela koja su se sastojala od slika u nizu zapravo su preteče stripa (poput egipatske Knjige mrtvih ili rimskog Trajanovog stupa, ili grafičkih satira Williama Hogartha). Međutim, u 19. vijeku, u radovima evropskih i američkih ilustratora, počeo se oblikovati strip kakvoga poznajemo danas. Kao oblik masovnog medija, strip je nastao početkom 20. vijeka u SAD-u s pojavom stripova u dnevnim novinama gdje je standardizirano nekoliko odlika (sličice u nizu, tj. engleski: “strip”, te tekst u balonima i dr.). Ovakva kombinacija riječi i slike se ubrzo proširila svijetom i uskoro su izdavane jeftine knjige novinskih stripova, a kasnije i originalni strip albumi. Danas se stripovi nalaze ne samo u novinama, nego i kao strip albumi (knjige), grafički romani i web stripovi (npr. Hetalia: Axis Powers).

NA OVOM LINKU MOŽETE OTVORITI STRANICU SA SKENIRANIM STRIPOVIMA. POGLEDAJTE KAKVA JE TO UMJETNOST BILA I SA ČIME SE ONA MOŽE DANAS POREDITI.