KRUNA KARIJERE ZA TANJU KARIŠIK KOŠARAC – TREĆE OLIMPIJSKE IGRE

1104

Dvadesetsedmogodišnja Tanja Karišik Košarac iz Skijaškog kluba “Romanija” sa Pala treći put će učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama.
Ona napominje za Srnu da je prvi put učestvovala na Zimskoj olimpijadi u Vankuveru 2010. godine, zatim u Sočiju 2014, a sada će biti učesnik u južnokorejskom Pjongčangu, što predstavlja vrhunac njenih rezultata.

“Tamo ću nastupiti u smučarskom trčanju u disciplini 10 kilometara slobodnim stilom. Što se tiče same trke, ne bih unaprijed ništa govorila. Kao što je već poznato, tamo su samo najbolji od najboljih i nikad se ne zna, ali pružiću svoj maksimum”, kaže Tanja.

Prema njenim riječima, ponosna je na sve što je postigla, jer nije bilo lako, s obzirom na to da su treninzi svakodnevni, dugi i naporni, te zahtijevaju mnogo odricanja na drugim poljima.

Košarčeva naglašava da će sa njom na Zimske olipijske igre poći i kolega Mladen Plakalović, dok će se u alpskom skijanju iz BiH takmičiti Emir Lokmić i Elvedina Muzaferija.

Tanja Karišik Košarac aktivno trenira biatlon i smučarsko trčanje od 2003. godine u Skijaškom klubu “Romanija” sa Pala.

U svojoj kolekciji ima 250 medalja i pehara. Učesnica je pet zimskih svjetskih prvenstava u biatlonu, tri ljetnja i tri svjetska prvenstva u smučarskom trčanju i jedini je stalni učesnik trka svjetskog kupa i kupa Međunarodne biatlonske organizacije /IBU/, te pobjednik mnogih međunarodnih trka Međunarodne skijaške federacije /FIS/.

“Najveću podršku pruža mi porodica i trener Tomislav Lopatić. Na našim prostorima nemamo adekvatne uslove za treniranje, pa zbog toga putujemo u druge države na pripreme, naravno, koliko nam finansije to dozvoljavaju”, navodi Košarčeva.

Srna/Opstina Pale