Nordijsko skijanje i rolanje – Dvorišta – Jahorina

3036

Na 1350 metara nadmorske visine, na sjevrenoj padini Jahorine, smjestio se nordijski centar, čije staze koriste i aktivni sportisti, rekrativci, u ljetnom periodu biciklisti, a idealne su iza one koji vole šetnje na čistom planinskom vazduhu, u gustoj četinarksoj, šumi. U neposrednoj blizini, možete se okrijepiti sa nekim od domaćih pića, a postoji i uređeno mjesto za roštilj i ražanj.

Udaljenost od Pala je 14 km, a od Sarajeva 25 km. Ski klub Romanija ulaže velike napore kako bi ovo bila staza ne samo u zimskom turizmu već i za ljetni turizam i takmičenja. Osim za bitalon i skijaško trčanje zimi ova staza bi se koristila i za nordijsko rolanje ljeti. To je novi vid rekreacije koja je zastupljena u svijetu.

Ravnije asfaltirane površine se koriste za vožnju specijalno napravljenih rolera sa dva točka. Roleri su u obliku manjih skija sa zadnjim i prednjim točkom, sa jednim vezom na prednjoj strani cipele i ponašaju se slično kao i skije za skijaško trčanje.

U predivnom ambijetnu jahorinskog pojasa četinarskih šuma boravak, rekreacija i trening na lokaciji Dvorišta je više nego poželjan za rekreativce i sportiste. Smještajni kapaciteti u neposrednoj blizini kao i na Jahorini i Palama, su od velikog značaja kada je riječ o boravku i treniranju u zdravom okruženju.