Jahorina „živi“ 365 dana u godini – ljeto i zima

1301

Ljetna sezona na olimpijskoj ljepotici Jahorini je u punom jeku. Brojni gosti, turisti, izletnici koji su, svako za sebe, na njoj našli zanimljive i odgovarajuće sadržaje, dokazuju da je ova planina itekako atraktivna i van skijaške sezone i da pruža brojne ljetne radosti, te odlične uslove za svima prijeko potrebni ljetni godišnji odmor.

Također, napori uprave OC Jahorina da planina „živi“ svih 365 dana u godini pokazuju odlične rezultate.

– Ljetna sezona je počela 29. juna i simbolično smo je otvorili “Festivalom 365”. Pored jako uspješne zimske sezone, sebi smo zadali još veće ciljeve tokom ljeta. Ono što ja mogu reći jeste da je planina mnogo ljepša ljeti i zbog toga treba doći i osjetiti pravu planinu i sve njene ljepote. Jahorina ide uzlaznom putanjom, dosta se gradi novih zgrada, što je, također, rezultat našeg rada.

Investitori su se odlučili da dođu na Jahorinu i baš ovdje ulože novac, a dobar pokazatelj uspjeha na kraju sezone je i cijena nekretnina koja je skočila za tri puta, što je neki krajnji parametar kako neki ski centar radi. Zimska sezona je bila odlična, a trudićemo se da i ljetna bude najbolja i najuspješnija do sada. Zbog toga imamo planirane događaje i manifestacije tokom cijelog ljeta.

Šestosjed će raditi sve vrijeme, kako bi naši gosti imali priliku za panoramsku vožnju žičarom, te da se biciklom popnu na vrh i opet spuštaju, organizuju šetnje… Nudimo vožnju tjubingom na poligonu na Poljicama, što je dobra ljetna atrakcija. Pored nekih naših sadržaja ispred hotela Bistrica, poput fudbalskog i košarkaškog terena, što je odlično za kampove, hotelijeri nude svoje sadržaje – kaže generalni direktor OC Jahorina Dejan Ljevanić.

I, zaista, „živo“ je na Jahorini ovih dana. Neki su odlučili cijeli odmor provesti na olimpijskoj ljepotici, dok drugi nekoliko dana odmora, ili, pak, vikend žele uživati u prirodi, na svježem zraku i u opuštenim šetnjama. Ono što je svakako primamljivo jesu specijalni i prihvatljivi paketi i ponude, kakve, recimo, nudi hotel Lavina tokom ljeta, gdje za manju cijenu nekoliko dana možete uživati u raznolikim sadržajima i blagodetima planine. Odlična gastro ponuda, živa svirka u klubu, korištenje bicikala za vožnju po prirodi, wellness centar i bazen, a za ljubitelje adrenalina tu je i uzbudljiva vožnja kvadovima, samo su neki od razloga zašto posjetiti ovaj hotel tokom toplijih mjeseci.

– Jahorina nudi odlične pakete za svakog gosta i one koji žele miran, ali i druge koji žele aktivan odmor. Sezonu je dočekala spremna, a uz veliki broj gostiju u hotelima, prisutan je i veliki broj sportista na pripremama. Prezentirali smo Jahorinu na najbolji mogući način. Ovdje su snimane emisije koje su dosta gledane, radili smo koncerte, konferencije… Planina zaista „živi“ cijelog ljeta, dok paralelno radimo na pripremi staza i sistema za vještačko osnježavanje za zimsku sezonu.

Do sada je iskopano preko 5.000 m cjevovoda za sistem za vještačko osnježavanje, radovi idu dobro uz povoljne vremenske prilike. Imat ćemo dodatna 24 topa i 40 lansera, koji su već dopremljeni na Jahorinu. Sistemom za osnježavanje bit će pokriveno novih 6.5 kilometara staza i bit će uvezana čitava planina od Poljica do Prače. Svi gosti i skijaši koji već sada planiraju booking znaju da Jahorina više nikada neće imati problem sa skijanjem. Kada odluče da bookiraju baš Jahorinu, oni znaju sto posto da neće imati problema oko skijanja. To je ono što daje sigurnost i skijašima i investitorima koji se odluče na gradnju hotela, da njihov izbor bude baš naša planina- ističe Ljevanić.

Cilj OC Jahorina, ali i svakog skijaškog centra jeste da godišnje radi minimum 120 dana skijaške sezone. Kako poručuju iz uprave OC trudit će se da to bude i više, kako vremenske prilike budu dozvoljavale. Naime, sistem za osnježavanje omogućava da sezona počne što ranije, kada su skijaši željni skijanja, te da traje što duže.

– Naše iskustvo pokazuje da i kada ima prirodnog snijega, vještački snijeg treba praviti tokom cijele sezone i kada nema potrebe, jer je skijanje mnogo ljepše kada se taj snijeg pomiješa sa prirodnim. Jahorinu vraćamo svim ljubiteljima ove planine i samo ističemo ono što ona ima, a ima puno potencijala i mislim da je lider u regionu. Ima neke strateške prednosti u odnosu na ostale ski centre u regionu, prvenstveno prelijepu planinu, međunarodni aerodrom i veliki grad u blizini, odlične hotele, prateće sadržaje, ali i ozbiljnu podršku ljudi. Imamo odličan paket koji samo treba da predočimo ljudima, a oni te prednosti i kvalitet brzo prepoznaju. Jahorinu vidim kao lidera i ogromnu priliku za posao ljudima, zamajac turističke potrošnje i privrede koji može da uposli čitav ovaj region. Jahorina je šansa za ovaj dio BiH i Republike Srpske. Sa sigurnošću koju daje osnježavanje svako dobija šansu u svom biznisu, od ski škola, ski rente, proizvođača hljeba, mesa, sira…., svi imaju šansu da se nadovežu na nas i da to prepoznaju, te da svi žive od Jahorine – mišljenja je generalni direktor OC Jahorina.