Režiser Đorđe Kadijević gost “Filmoteke” na Palama

512

Kinoteka Republike Srpske organizuje večeras poseban program povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, u kojem kao specijalni gost učestvuje režiser Đorđe Kadijević, jedan od najistaknutijih savremenih srpskih intelektualaca.
U okviru programa, biće prikazan Kadijevićev igrani film “Pukovnikovica” iz 1972. godine, nakon čega će biti upriličen razgovor sa umjetnikom o temi “Umjetnost i rat”, saopšteno je iz Kinoteke Srpske.

“Film `Pukovnikovica`, za koji su, prema literarnom predlošku Danka Popovića, scenario napisali Kadijević i Aleksandar Petković, govori o posljednjim danima Prvog svjetskog rata, o austrougarskom pukovniku desetkovanog puka, smještenog na napuštenom salašu, koji uzaludno pokušava da uspostavi vezu sa pretpostavljenima i kojem stiže vijest da mu u posjetu dolazi supruga”, navodi se u saopštenju.

Umjesto toliko željenog susreta sa mužem, pukovnikovica se susreće sa neslućenim prizorima raspadanja i propasti Austrougarske monarhije.

U filmu, između ostalih, igraju LJerka Draženović, Slobodan Perović, Slobodan Aligrudić, Dušan Janićijević i Janez Vrhovec.

“Filmoteka” će biti održana u Kulturnom centru Pale sa početkom u 19.00 časova, a ulaz je besplatan.

Đorđe Kadijević rođen je u Šibeniku 6. januara 1933. godine. Po obrazovanju je istoričar umjetnosti, a studije je završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

On je istaknuti srpski i jugoslovenski likovni kritičar, scenarista i režiser igranih bioskopskih i TV filmova, kao i TV serija.

Kadijević se bavi likovnom kritikom, publicističkim i esejističkim pisanjem o umjetnosti, a likovno-kritičke i estetičko-teorijske oglede objavljuje u dnevnim novinama “Politika”, kao i u stručnim časopisima.

Od 1960. godine, pa sve do danas piše likovnu kritiku u nedjeljniku NIN. Autor je brojnih stručnih napisa o jugoslovenskim slikarima i vajarima u katalozima i monografijama.

Radio je i kao predavač u filmskoj školi “Dunav filma”. Uporedo djeluje kao filmski režiser, a na Televiziji Beograd režira niz TV drama i serija. Djelatnost filmskog režisera započeo je 1967. godine kao izrazito autorski orijentisan stvaralac.

Najznačajniji igrani filmovi su “Praznik” i “Pohod”, kojima je bio svrstan u “Crni talas”, kao i “Sveto mesto” iz 1990. godine, kao rijedak primjer umjetničkog horora u našoj kinematografiji.

Poznat je i po TV filmovima “Leptirica” /1973/ i “Karađorđeva smrt” /1983/, te po TV seriji “Vuk Karadžić” /1987/, koja je po ozbiljnosti produkcije i umjetničkom dometu ostala neprevaziđena u cjelokupnoj istoriji TV Beograda, a danas RTS-a.

Važi za pionira srpskog filma fantastike. NJegov filmski opus odlikuje izuzetno visoka likovna kultura u oblikovanju filmskog izraza.

Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući i Gran-pri za režiju TV serije “Vuk Karadžić” na TV festivalu u Čijancanu kod Rima za najbolju evropsku TV seriju 1988. godine.

(www.palelive.com / Srna)