Kako ispuniti očekivanja modernog turiste?

1334

Države u razvoju, koje imaju turističke potencijale za razvoj turizma, mogu da ostvare veliki prihod od ove privredne grane.

Svaka turitička ponuda ili aranžaman koji se nudi turisti mora da zadvoljava neke od potreba samoga turiste. Detaljna analiza i prilagođavanje ponude turisti je složen posao. Dakle potrebno je definisati ciljne grupe i prema njima kreirati ponudu. Šta otprilike današnji turista očekuje?

Emocijalni doživljaj

Kada govorimo na primjer o Jahorini turisti nije omogućeno samo da dođe i vidi i upozna staze gdje su održane Olimpijske igre, objekte koji su bili u to vrijeme, istoriju skijanja i istoriju Jahorine i Pala. Turista zahvaljujući prvenstveno uređenim stazama i vertikalnom transportu može da osjeti i doživi planinu. Vozeći se na šestosjedima ili godnoli sam turista stiče nova iskustva i osjeća i doživljava. Pogled iz ptičije perspektive, vjetar koji udara u lice, spuštanje niz staze itd. stvara u svakom čovjeku za njega poseban doživljaj. Tom prilikom turista nije samo puki posmatrač koji je došao da „vidi“ i „upozna“, već je to osoba koja će na Jahorni i na Palama da „doživi“ i „osjeti“.

Doživljavanje lokalnih vrijednosti

Lokalne vrijednosti su između ostalog mentalitet jednog naroda, kultura, hrana, običaji, način življenja, građevine, istorija i sve ono o čemu turista može da priča danima svojoj rodbini, prijateljima i poznanicima.

Stanovništvo opštine Pale i Jahorine prema turistima se ponašaju domaćinski. Domicilno stanoništvo voli da se druži i razmjenjuje riječi dobrodošlice uz hranu i piće. Takođe, su spremni da pokažu, obezbijede i naprave različite animacije po želji gostiju, a sve u cilju da gostu bude lijepo. To se u prvom redu vidi kroz ponudu smještaja. Smještajni kapaciteti na Jahorini i Palama su uglavnom urađeni u planinskom stilu, a svojim kvalitetom ne zaostaju za najluksuznijim planinskim smještajima u Evropi.

 Gastronomski doživljaj

Turizam možemo posmatrati kao luksuznu potrebu, ali svaki turista na svojim putovanjima želi zadovoljiti svoju osnovnu potrebu, a to je potreba za hranom i pićem. Svaka obalast u svijetu ima i svoju tradiciju kada je riječ o spremanju hrane i pića. A to je veliki izazov za svakog turistu. Probati hranu i piće iz mjesta u koje je stigao.

Na području Pala i Jahorine tradicija u načinu spravljanja različitih jela i pića je vrlo duga i pod uticajem osvajača kroz istoriju, vrlo raznovrsna.  Tako je ovde zadržana pored domaće kuhinje i kuhinja istoka i zapada. Specijalitet je pečena jagnjetina, a od pića je tu domaća rakija spravljena od šljve, kruške ili jabuke. Inače, veliki broj jela se spravlja od sirovina koje su proizvedene baš na ovom području: domaći med, domaće mlijeko, sir, kajmak, meso od stoke koja se uzgaja u mnogobrojnim selima, povrće iz platenika itd. Obilazak seoskih domaćinstava i degustiranje pića i probavanje domaćih proizvoda (džem, med, ajvar, mlijeko, sir, sušeno meso itd) spadaju u zanimljivu gastronomsku ponudu kojoj se mnogobrojni turisti raduju kada dolaze u okolna sela nadomak Pala i Jahorine.

Briga za tijelo

Jedna od osnovnih potreba savremenog čovjeka je i briga za tijelo. To se ne odnosi samo na zdrav život nego i na spoljašnji izgled.

Mnogobrojni vellnes i spa centri u Jahorinskim hotelima, zdrava prehrana, rekreativne aktivnosti u objektima i prirodi, sportske aktivnosti na mnogobrojnim terenima i sportskim objektima su na raspolaganju turistima.

Bijeg od svakodnevnog života

To bi mogli navesti kao najveću potebu, kada je riječ o današnjem turisti. Ljudi usled brzog načina života, svakodnevnog psihičkog pritiska, fizičkog napora i ostalih negativnih uticaja koji su proizvod modernog društva, lagano padaju pod uticaj stresa i depresije.

Veliki prirodni kompleks brežuljkastog reljefa ispresjecnog monogobrojnim planininskim rječicama je idealan ambijet za bijeg iz svakodnevnog života. Šetnja brežuljkastim prostranstvima, uživanje u hladovini listopadne i crnogorične šume, susret sa divljim životinjama,  sakupljanje hrane iz prirode i mnogobrojne gore nabrojane aktivnosti na području Pala i Jahorine, su nezaobilazan lijek, kada govorimo o bolestima savremenog društva. A to je stres, depresija, visok pritisak, gojaznost, malokrvnost itd.

Potrošačke potrebe

Pošto živimo u potrošačkom dobu i svakim danom imamo potrebu nešto da  kupimo, turisti moramo obezbijediti i kvalitetna prodajna mjesta sa raznovrsnom ponudom. Prodavnice moraju da budu sa kvalitetnom ponudom lokalnih proizvoda, ekskluzivnih proizvoda, proizvoda za djecu, proizvoda široke potrošnje itd.

Kada je riječ o Palama one su veoma specifične po tom pitanju. Od davnina su Pale bile jedno turističko naselje. Nastavljajući taj trend Pale su danas izrasle u jedan reprezentativan turistički gradić. Sve potrošačke potrebe mogu da se zadovolje u samom centu gdje su skocentrisane prodavnice i uslužni objekti. Dva velika tržna centra, mnogobrojne prodavnice, suvenirnice, igraonice, kafići, kladionice itd. su mjesta gdje turisti rado svraćaju kako bi zadovoljili svoje potrebe – potrebe za kupovanjem.  Specifičnost Pala kao turističkog grada je u tome što je centar povezan sa periferiojom na jedan kvalitetan način. Mnoge pješačke staze vode iz samog centra u nedirnutu prirodu. Već u prečniku od dva kilometra od centra vi zalazite u jedan nedirnuti prirodni ambijent, tako da ste u jednom danu na jednom mjestu u mogućnosti da zadovoljite sve gore navedene potrebe. Drugim riječima Paljani rado očekuju posjetioce, kako bi im pokazali svoje gostoprimstvo.