Pojava “nostalgičnog turizma” sve više pristuna na Palama i Jahorini

2025

Putovanje ljudi u cilju posjete neke destinacije zbog učestvovanja u sportskim aktivnostima aktivno ili pasivno možemo nazvati sportskim turizmom.

Jedna posebna grana sportskog turizma je i „Nostalgični sportski turizam,, što je slučaj i sa Jahorinom, jednom od planina na kojoj su održane XIV olimpijske igre 1984. godine. Kad kažemo „nostalgični turizam“ pod tim mislimo na posjetu destinacijama na kojima su se kroz istoriju dešavali neki veći i važniji sportski događaji. Mnogobrojni gosti pristižu u želji  da vide šta se dešava na ovoj planini nakon tri i po decenije. Danas je Jahorina planina na kojoj su unaprijeđeni tehnički uslovi u cilju produžetka skijaške sezone. U prvom redu to su preduzete mjere na pravljenju jezera i akumulacije vode za osnježavanje. Zahvaljujući prirodnim pogodnostima i geografskom položaju uz prirodni snijeg i osnježavanje, Jahorina će imati od ove godine dugu skijašku sezonu. Uporedo sa osnježavanjem radi se i  na poboljšanju infrastrukture, kao i na modernizaciji vertikalnog transporta. Bogata gastro ponuda, kvalitetani i visokorangirani smještajni kapaciteti, niske cijene u poređenju sa zimskim centrima u okruženju, su neki od razlogai za dolazak velikog broja turista iz bivših jugoslovenskih republika. Međutim, bitno je napomenuti da je evidentan i priliv stranih turistia, koji u sve većem broju dolaze kako zimi, tako i ljeti.

Veliki broj takmičenja u skijaškim disciplinama su prisutni na području Jahorine i Ravne planine na Palama. Osim takmičara, tu su i gledaoci koji prate ove događaje (Fis trke, slalom, veleslaom, takičenje u biatlonu i nordijskom skijanju, svjetka olimpijada za mlade EYOF 2019 i sl.).

Iz prethodnog teksta možemo zaključiti da postoji sportski takmičarski, sportsko rekreativni i pasivni (gledaoci) turizam.

Kada je riječ o organizovanju sporto rekreativnh događaja i ponude za izvođenje istih, presudnu ulogu igraju:

  • Prirodni uslovi koji djeluju na određenoj regiji (nadmorska visina, reljef, klima, kvalitet vazduha itd.),
  • Sportski objekti i oprema,
  • Smještajni kapaciteti,
  • Mogućnost organizacije takmičenja ili sportsko zabavnih atrakcija,
  • Kvalitet kadra itd.

Ako uzememo u obzir da je na Palama smješten Fakultet za fizičku kulturu, sa različitim smjerovima, onda je normalno reći da ova regija ima kapacitet, kada je riječ o kvalitetnim i obrazovanim kadrovima.

Mnogobrojni sportisti svjetskog glasa rodjeni su i vraćaju se na Pale, kako bi organizovali sportske događaje i turnire. Neki od njih su Piksi kup na Jahorini – fudbal, Koroman kamp Jahorina – fudbal, Jahorina Ultra Trail – maraton, Grawe Three Points – košarkaški kamp, Tamoza kup – Pale 2018, Svetosavski turnir – mali fudbal, Jelen kup – mali fudbal, Turnir u uličnom basketu  te mnogobrojna manja takmičenja i okupljanja sportista.

Sve ovo se može organizovati zahvaljujući   i sportskim objektima koji se nalaze na teritoriji opštine Pale i Jahorine: Sportska dvorana „Peki“, sportska dvorana „Olimp“, sportska sala „Srbija“, fudbalski teren „Romanija“, fudbalski teren „Bistrica“, košarkaški tereni „Bistrica“, košarkaški teren „Vučko“, teniski tereni „Stanica Pale“, sportski tereni „Koran“, teretana i fitnes centar „Sparta“ itd.

Povoljna klima, nadmorska visina od 900 – 1900 metara je idelana za trenigne sportista, tako da su redovni gosti reprezentacija Srbije u muškoj i ženskoj odbojci. Mnogobrojni fudbalski, košarkaški i takmičari iz različitih sportskih oblasti dolaze na područje opštine Pale jer imaju idalne uslove kada je riječ  o reljefu, visinskoj razlici, kvalitetu vazduha, kvalitetu ishrane, izboru smještaja i objekata za treninge itd.