Planinarenje: Šta pomaže prilikom upale mišića?

1359

Polako se primiče proljeće. Zimsko savladavanje planinskih vrhova, kao i čitave godine, iziskuje velike napore i odricanja.

Prilikom dugog i napornog pješačenja dolazi do bola u mišičima ili upale mišića.  Kako nastaje upala? Da li je to opasno? Šta pomažeu ublažavanju bola?

Usled preopterećenja dolazi do upale mišićne membrane. Svako ko redovno vježba ili je fizički aktivan rjeđe doživljava ovu nelagodnost. Međutim, svakako da bol označava da je u pitanju rekonstrukcija mišića, kako bi kasnije taj isti mišić bio obnovljen i spreman za veće napore. Tako će mišići usred vježbi postajati sve otporniji na veća opterećenja.

Međutim važno je pronaći i primijeniti pravilne postupke u fazi između regeneracije i vježbanja. Ne treba mišiće da preforsiramo. Laganom masažom i odmorom mišića, moramo ublažiti nastale bolove. Takođe, to možemo učiniti i toplim kupkama. Nakon ublažavanja i smanjivanja bola nastavljamo sa aktiviranjem mišićne mase  Svaki put će bol biti manji i manji, a naši mišići izdržljiviji.

Na teritoriji opštine Pale i oklonim planinama Trebević, Jahorina, Romanija, Ravna planina itd, nalaze se tereni idealni za planinarenje i odmor. Blage padine i velik usponi na ovim terenima su kao izvajani za ljubitelje planinarenj ai prirode. Terene po kojima će se kretati posjetioci mogu da izaberu i prilagode svojim mogućnostima i fizičkoj spremnosti.