FILM “JUŽNI VETAR” – JAHORINA FILM FESTIVAL

1665

Igrani film “Južni vetar” Miloša Avramovića otvoriće 12. Jahorina film festival, koji će biti održan od 26. do 29. septembra na Palama.
Direktor festivala Mirko Despić rekao je da će se u konkurenciji dokumentarni i kratki igrani film naći 91 ostvarenje iz 31 države, te da je značajno povećan broj filmova u odnosu na ranija izdanja.

Od domaćih dokumentaraca biće šest svjetskih premijera za regionalni takmičarski program i jedna svjetska premijera u revijalnom programu.

Despić je naveo da će festival biti otvoren u srijedu u 19.00 časova u Kulturnom centru Pale, nakon čega će biti prikazan igrani film “Južni vetar”.

On je napomenuo da se ovaj film prikazuje mjesec dana prije beogradske premijere, te da će se dio filmske ekipe predstaviti publici.

Despić je naveo da će tokom Festivala biti održano nekoliko međunarodnih premijera, te je izdvojio novi film “Miris benzina”, u kojem igra britanski glumac Branko Tomović, koji je porijeklom sa ovih prostora.

Prema njegovim riječima, svjetsku premijeru u međunarodnom takmičarskom programu imaće marokanska rediteljka Fatima Matois sa filmom “Porodica u egzilu”.

“Britanski reditelj Harold Čepmen povjerio nam je međunarodnu premijeru filma `Florijanov veliki uspjeh`, a izraelska rediteljka Džael Lavie svjetsku premijeru dokumentarca `Zašto to nisi rekao?`. Svi oni biće gosti festivala, među ostalih stotinjak gostiju”, naveo je Despić.

On je istakao da će od ovogodišnjeg izdanja insistirati da bude realizovan zahtjev da Jahorina film festival u svom međunarodnom takmičarskom programu ima samo međunarodne ili najmanje evropske premijere, jer to predstavlja svojevrsno stapanje domaće i kulture gdje je film nastao.

Jahorina film festival ove godine biće održan pod sloganom “Gori li planeta?”.

Zatvaranje Festivala je u subotu, 29. septembra, u 12.00 časova u hotelu “Damis” na Palama kada će biti dodijeljene festivalske nagrade.