Nordijsko hodanje i relaksacija u prirodi

2026

Nordijsko hodanje za razliku od običnog hodanja angažuje i do 90 posto mišića našeg tijela. Nordijsko hodanje se popularno naziva i ljetni trening za skijaše. Od običnog hodanja povećava potrošnju kalorija za oko 50 posto. Šta je nordijsko hodanje? to je hodanje uz pomoć štapova, koji imaju visinu (0,68 x naša visina). Hodanjem uz pomoć štapova prebacujemo svoju aktivnost na ruke te rasterećujemo kičmu i zglobove. Zdravo hodanje u nedirnutoj prirodi na velikim visinama djeluje pozitivno na kardio vaskularni sistem, nervni sistem, sistem tetiva i mišića, a  samim tim i na cijeli skelet u našem organizmu.

Pješačke staze korz nedirnutu prirodu Romanije i Jahorine te okolnih uzvišenja u okolini Pala su pogodne za upražnjavanje nordijskog hodanja. Blage padine sa prirodnim stazama su ugodne za hodanje. Bez prevelikih i neugodnih napora mogu se preći velika prostranstva. Osim da samo hodate, u prilici ste uživati u nedirnutoj prirodi, napiti se vode sa mnogobrojnih izvora ili svrati u neki od planinskih objekata. Pored mnogobrojnih turističkih vrijednosti ste u mogućnosti Vi i vaša gurpa napraviti piknik ili neki drugi vid dnevne zabave u prirodi. U mnogobrojnim ugostiteljskim objektima koji se nalaze uz pješačke staze na teritoriji opštine Pale, u mogućnosti ste naručiti jela spravljena od domaćih proizvoda. A prenoćišta po izboru. Od planinskih do luksuznih objekata.

U Bosni i Hercegovini Pale pored glavnog grada Sarajeva zauzimaju centralni dio u ovoj državi. Srednje visoke planine, planinske rijeke, izvori, prostrani pašnjaci sa smjenom crnogorične i listopadne šume su postale nezaobilazno mjesto mnogobrojnih turista, kako u zimskom tako i u ljetnom periodu.

“Prirodni ambijent i pejzaži vas neće ostaviti ravnodušnim. Iza svakog brežuljka se otvara novi pogled i novi pejzaž. Nikad kraja. Ne možete primjetiti da ste umorni. Vaše tijelo je zadovoljno šta činite za njega. Samo oštar zrak izaziva osjećaj gladi. Ali u rancu je meso i sir koji sam kupio usput. Ovde su ljudi domaćini, imaju svega u svojim kućama. I rakije. A vodu ne treba nositi. Izvora na svakom koraku. I PITKA JE. Kartica od aparata je sve punija. Pada noć. I vrijeme je da se čeka nova zora, kako bi se krenulo dalje. U planinskom smještaju koji miriše na borovinu duša tone u san. Ali pitanje je šta je ovde kod vas java, a šta san”, – riječi su jednog Njemca koji je prošle godine boravio u našoj opštini.

STAZA ZA NORDIJSKO HODANJE I PLANINARENJE 1

“Crvena staza” na relaciji Gornje Pale – Ogorjelica 1 je ukupne dužine 16 kilometara. Ova staza polazi sa 850 mnv, iz Gornjih Pala, izlazi a Ravnu planinu, kod Bijelih stijena 1250 mnv, te preko Saračevog i Dugog polja stiže pod stijenu Ladila, odakle traverzira do skijaške taze Prača i stazom se uspinje do nekadašnjeg hotela “Jahorina”. Od hotela “Jahorina” prolazi kroz vikend naselje do hotela “Šator” i uz stazu Poljice i Ogorijelica 1 stiže do vrha na 1916 mnv. Najatraktivnije stanice: Gradina – Stari grad Pavlovića,Bijele STijene, Saračevo pollje, Dugo polje, Male stijene, vrh Ogorijelica 1  Vrijeme hoda 5 časova i 20 minuta. U zimskim uslovima 11 sati.

STAZA ZA NORDIJSKO HODANJE I PLANINARENJE 2

Plava staza na relaciji hotel Jahorina – Lokvanjska vrela – Ogorjelica 1 -hotel “Jahorina” ima kružni oblik i ukupne je dužine 12,5 km. Ova staza nosi naziv “plava” ne samo zbog lakoće prelaska staze, već i zbog brojnih izvora koje staza obilazi i koji su na karti označeni plavim toponimima. Ova staza polazi od nekadašnjeg hotela “Jahorina” tehničkim putem ka Vrelu Prače, potom obilazi preko Stanskog vrela na Lokvanjsko vrelo i Javorovo vrelo ka Miloševom dolu, obilazeći predivnu visoku šumu, javora, po kome je planina dobila naziv Javorina (orginalno ime planine). Sa Miloševog dola se pruža fantastičan pogled na dolinu Prače i Ravnu planinu. Staza dalje nastavlja ka vrelu Durmitor i obilazeći vrh Šator stiže na vrh Ogorjelicu sa istočne strane zatvarajući krug prema hotelu “Jahorina” skijaškom stazom koja se sa vrha Ogorjelice spušta ka Skočinama. Najatraktivnije stanice: Vrelo Prače, Javorovo vrelo, Lokvanjsko vrelo, Milošev do, vrh Ogorjelica 1. Vrijeme hoda 3 sata i 20 minuta.

STAZA ZA NORDIJSKO HODANJE I PLANINARENJE 3

“Zelena staza” na relaciji hotel “Bistrica” – Vidikovac – Ladilo – Božića vrelo – Poljice – Hotel “Bistrica” je takođe kružnog oblika i naziv “zelena” je dobila zbog veoma male tehničke zahtjevnost. Svih 9 kilometara staze prolazi kroz crnogoričnu i listopadnu šumu. Zelena staza obilazi i veoma staru šumu javora sa sjeverne strane vrha Veliki javor, spajajući Jahorinu sa RAvnom planinom, gdje pojedina stabla brdskog javora, ili acera pseudoplatanusa dostižu prečnik i do 1,8 metara širine i svojom veličinom inspirišu svakog prolaznika i u potpunosti opravdavaju stari naziv olimpijske planine – Javorina.

Za sve one koji nisu spremni da se sami prošetaju ovim planinskim stazama na raspolaganju je vodička služba Olimpijskog centra Jahorina, koja posjeduje državne i međunarodne vodičke licence.

ROMANIJSKE STAZE

  1. Pale – Careve vode –  Novakovo vrelo – Novakova njiva – Novakova pećina – 4 sata hoda
  2. Majdani – Novakovo vrelo – Novakova njiva – Novakova pećina – 1 sat i 30 minuta hoda
  3. Planinski dom “Stajna” – Novakovo vrelo – Novakova njiva – Novakova pećina – Velika stijena – Zečeva lednjača – Stajničko ždrijelo – planinski dom “Stajna” – 5 sati hoda
  4. Sumbulovac – Jelovci – Novakova njiva – Novakova pećina – 3 sata hoda

Sve staze su markirane i prohodne u toku godine sa organizovanom vodičkom službom.

Za dodatne informacije obratite se putem e-mail: futurm@gmail.com ili na telefon +387 65 911 745