Planinski biciklizam – Pale – Jahorina

2243

Veliki i ubrzan razvoj biciklizma biljezi opstina Pale i Jahorina..Naziv brdski biciklizam ili “montibajking,, odnosi se na svaku vožnju izvan vožnje na prometnim pravcima. To se odnosi na brdske i šumske puteljke. Za ovu namjenu se kroiste i posebno dizajnirana bicikla. Kada je riječ o teritoriji opštine Pale, idealno je područje za upražnjavanje ove vrste sporta ili rekreacije. U ljetnom periodu staze prolaze kroz hladovine četinarskih i listopadnih šuma pored mnogobrojnih izvora, planinskih rijeka, živopisnih pejzaža, starih domaćinstava, prirodnog i istorijskog nasljeđa. Staze se nalaze na granici između urbanog i divljeg.

Putovanje biciklom kroz predjele Romanije i Jahorine je nezaboravni doživljaj tokom ljeta. Trenutno najveća potražnja kada govorimo o ljetnom turizmu je upravo brdski biciklizam. Mnogobrojne porodice izlaze iz Sarajeva na Trebević svojim biciklima. Jahorinski i Romanijski plato je kao stvoren za ovu vrstu biciklizma. Biciklisti sa Pala su mnogo puta bili pravi ambasadori Bosne i Hercegovine predstavljaući našu zemlju u inostranstvu Grčka, Makedonija, Crna Gora, Mađarska u koje su upravo stizali bicilima iz našeg mjesta.

Jahorina, Trebević, Romanija, ali i brda i visoravni koje se nalaze u njihovom okruženju, tipični su predstavnici planinskog reljefa. Uzbrdice sa onim blažim, ali i ekstremnijim usponima, nizbrdice iste ili slične konfiguracije, “tu i tamo” poneki ravan predio, ispresjecani su stazama koje su, manje ili više, neuređene ili uređene, idealni su predjeli za vožnju planinskog bicikla. Prepoznali su to članovi biciklističkog kluba “Javorina” i planinarsko–ekološkog društva “Romanija” i u svojim programima, pored ostalih aktivnosti, nude i vožnju te vrste dvotočkaša, namijenjenog onima koji su željni izazova i avanture, a na pomenutim stazama te vrste doživljaja imaćete u izobilju. Stručni vodiči i instrukturi uvijek će vam biti na raspolaganju i u saradnji sa njima ćete moći uživati na manje ili više zahtjevnim stazama, ispresjecanim livadama, potocima, rječicama, šumarcima,….
U posljednje vrijeme sve je više hotela i ostalih ugostiteljskih objekata koji nude pomenutu adrenalinsku vrstu sporta i rekreacije.

Za dodatne informacije obratite se putem e-mail: futurm@gmail.com ili na telefon +387 65 911 745